Flåtten har blitt en mer og mer vanlig parasitt å finne på både hunder og katter. Klimaet i Norge har bidratt til at flåtten trives bedre og flåttsesongen har blitt lengre. Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg vil sesongen kunne være fra februar til november.
Flåtten er en blodsugende midd som biter seg fast i vertens hud. Ved festetidspunktet er flåtten ca 3 mm lang og kan øke sin størrelse helt opp til 1,5 cm ved å suge i seg blod fra verten. Den trives først og fremst i skog og høyt gress. Det finnes opp til 200 forskjellige arter, men i Norge er det skogflåtten vi ser flest av. Skogflåtten har ikke øyne, men den kan registrere både temperatur, luftfuktighet og vibrasjoner i luften. Dersom flåtten registrere at et potensielt vertsdyr passerer vil den strekke ut forbena og gjøre seg klar til å feste seg i dyrest pels, fjær eller hud. De kan ikke hoppe, så den er avhengig av at dyret streifer borti vegetasjonen.
Hvorfor uroe seg for flått?
I hovedsak forårsaker flåtten bare lokal hudirritasjon og vi eiere synes det er utrivelige vesener. Men de kan være bærer av noen smittsomme sykdommer.
De vanligste sykdommene er Borreliose og Anaplasmose som begge forårsakes av bakterier. Mindre vanlige sykdommer er Babesiose og TBE( Tick borne ecephalitis). For at flåtten i det hele tatt skal kunne overføre disse sykdommene må den være festet til verten i minimum 24 timer. Så et godt forbyggende tiltak er å se over kjæledyret ditt en gang i døgnet slik at du kan oppdage eventuelle nye flått som har festet seg.
Hva gjør jeg om jeg finner flått på hunden eller katten?
Benytt en flåttfjerner eller fingrene og ta tak i flåtten helt inntil huden, og med en roterende bevegelse «skrur» du flåtten opp og ut. I noen tilfeller blir hodet til flåtten sittende igjen, dette er i utgangpunktet ikke farlig men man får en økt risiko for betennelse.
Man kan benytte seg av preparater som beskytter kjæledyret mot flått. Det finnes både påflekkingsvæske, tabletter og halsbånd med forskjellige virkningstider og effekt. Noen har repellerende effekt som vil si at det hindrer flåtten i å feste seg, mens med andre må flåtten bite seg fast før den får kontakt med giften og dør innen få timer. Noen legemidler kan ha begge effektene.
Det har kommet mange produsenter og preparater på markedet de siste årene, så det er lett å bli forvirret! Kom innom klinikken så hjelper vi deg med å finne det preparatet som passer best for deg og ditt kjæledyr.